Viyana Çöp Fabrikası

Viyana’da şehrin merkezinde bulunan Spittelau atık yakma tesisi 1989 yılında gerçekleşen büyük bir yangının ardından çevreci, doğa aşığı ressam-mimar Friedensreich Hundertwasser tarafından yeniden tasarlanmış. İlk bakışta bir kreşi andırıyor.

Tesis sürdürülebilir atık yönetimine verilebilecek en güzel örneklerden biri. Katı atık yakma tesisi şehrin göbeğinde, şehirle uyum içerisinde yıllardır faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca mimari tasarımı nedeniyle çokça turist de çekiyor.

Viyana’da çöpler ayrı ayrı toplanıyor. İşleme, ayrıştırma, yakma tesislerinde kentin ısınması için enerji, gübre ve hammaddelere dönüştürülüyor.

Renkli mimarinin ardında, tesise getirilen katı atıklar (evsel atıklar), tehlikeli olmayan ticari atıklar tartılarak depolanıyor ve yakma fırını içine alınıp burada yakılıyor.

Spittelau Yakma Tesisinde üretilen sıcak baca gazları hem bölgesel ısıtma hem de elektrik üretmek için kullanılıyor. Yakma sırasında üretilen baca gazlarını temizlemek için Spittelau’nun ileri teknolojik filtreleri kullanılmakta ve arıtılan gaz bacadan 126 metre yükseklikte serbest bırakılmaktadır.

Yakma tesisinde her yıl, geri dönüşüm yapılacak atıklardan ayrı, yaklaşık olarak 250.000 ton evsel atık işleniyor.  İşlem tamamlandıktan sonra 120.000 mwh elektrik ve 500.000 mwh bölgesel ısıtma için enerji elde ediliyor.

Spittelau’da üretilen çevre dostu enerji, bir sene içinde Viyana’da bulunan 60 bini aşkın haneyi ısıtmak için yeterli oluyor.

Yakın bir trafik kavşağında, emisyon miktarları ekrana yansıtılmış ve bu ekranda karbon monoksit, kükürt dioksit, hidrojen klorür, azot oksitler, hidrokarbonlar ve toz miktarları anlık olarak izleniyor.

Geri dönüşüm, geri kazanım, ayrık ayrıştırma konularında farkındalık oluşması için ilk okul yıllarında çocuklar bilinçlendirilmekte, geri dönüşüm/kazanım ile sağlanacak faydalar hakkında bilgi verilmektedir.

Türkiye’de Atık Yönetimi

Sürdürülebilir atık yönetimi için ilk adım olan atık ayrıştırma, Türkiye’de de sonra yıllarda kaçınılmaz olarak önem kazanmıştır. Tehlikeli atıklar Lisanslı bertaraf tesislerinde bertaraf edilmekte ve denetlenmektedir.

Tehlikeli olmayan geri dönüşümlü atıkların ve evsel atıkların ise Belediye’lerin sağladığı mavi geri dönüşüm (ambalaj atıkları) kutuları ve yeşil evsel atık kutuları ile ayrı olarak toplanması için kampanyalar başlatılmıştır. Farkındalığın arttırılması için çalışmalar sürdürülmektedir.

En kısa sürede, Avrupa ülkelerinde daha önceden farkedilen atık geri dönüşümü ve geri kazanımının önemini kavrayıp, doğayı korumak için gerekli adımları atmazsak, denizler, ağaçlar, gökyüzü bizi daha fazla koruyamayacak.

Ayrıca Kontrol Et

yapay-zekanin-yapabildikleri

Yapay Zekanın Yapabildikleri: Günümüzün Teknoloji Harikası

Günümüzün hızla ilerleyen teknoloji dünyasında, yapay zeka (YZ) giderek daha fazla önem kazanıyor. Yapay zeka, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir